17 Temmuz 2019 Çarşamba

27.9.2014Laodikya Antik Kentinde Ekonomi Bak. SN,Nihat ZEYBEKCİ katılımı ile kahvaltılı inceleme gezisi.

Açık hava müzesi ve yaşayan bir arkeoloji parkı Laodikya Antik Kentinde Ekonomi Bakanımız SN,Nihat ZEYBEKCİ katılımı ile kahvaltılı inceleme gezisi............
Ekonomi Bakanımız SN,Nihat ZEYBEKCİ, Valimiz Şükrü KOCATEPE,Milletvekillerimiz Bilal UÇAR ve Nurcan DALBUDAK ,Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman ZOLAN,Rektörümüz Hüseyin BAĞCI,Ak Parti İl Başkanımız Avni ÖRKİ,Mekezefendi Belediye Başkanımız Muhammet SUBAŞIOĞLU,Pamukkale Belediye Başkan vekili Selim ARKAN,Kazı Başkanımız Prf.DR.Celal ŞİMŞEK Ve basın mensupları açık hava müzesi ve yaşayan bir arkeoloji parkı Laodikya Antik Kentinde kahvaltılı inceleme gezisi gerçekleştirildi.
LAODİKEİA'NIN turizme kazandırılmasında emeği geçen yukarı adını belirttiğim başta Ekonomi Bakanımız N.ZEYBEKCİ , Büyükşehir Bel. Başkanımız O.ZOLAN ve kazı Başkanımız Prf.DR.Celal ŞİMŞEK'e Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak teşekkür ediyoruz
Laodikya Antik Kenti, İlimiz merkezine 6 km mesafede, Pamukkale yolunun üzerinde yer alır. Verimli Lykos Ovası’ ndaki Hellenistik kent, M.Ö. 3. yy.ın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuştur. Önemli arkeolojik kalıntılara sahip kentte yerleşme bir Hellenistik dönem kuruluşu olmasına rağmen yapılan kazı çalışmaları, Erken Kalkolitik Dönem (Bakır Çağı, M.Ö. 5500)’ den M.S. 7. yy.a kadar kesintisiz yerleşimlerin varlığını ortaya koymuştur. Hellenistik, Roma İmparatorluk ve Erken Bizans Dönemleri Laodikya’ sı, uygarlık tarihinin ünik ve olağanüstü yapılarını bağrında yaşatmıştır.
Laodikya, İncil’ de adı geçen Yedi Kilise’ den birine sahip olan Hristiyanlık Dünyası’ nın önemli bir “Kutsal Hac Merkezi” dir. Bu sayede günümüzde dünyanın dört bir tarafından gelen birçok farklı dini grup Laodikya’ da ayin düzenlemektedir.






Bakanlar Kurulu Kararı ile 2003 yılından itibaren PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal ŞİMŞEK başkanlığında geniş bir ekip tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir. 2008 yılından itibaren Denizli Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol sayesinde, Türkiye’ de bir ilk olarak 12 ay yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları ile Laodikya, açık hava müzesi ve yaşayan bir arkeoloji parkına dönüştürülmüştür.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ nün 7 Ocak 2013 tarih ve 3357 sayılı yazılarıyla, Laodikya Antik Kenti’ nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne alınmasına yönelik çalışmalar başlamış olup, bu çalışmalarda kullanılmak üzere Laodikya Antik Kenti ile ilgili bilgi, belge ve fotoğraflar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün 13 Şubat 2013 tarih ve 665 sayılı yazısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ na iletilmiştir.     
  
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne Türkiye’den 52 yer aday olmuş,
2 karma (kültürel/doğal) 1 doğal ve 49 kültürel olmak üzere toplam 52 adet varlık bulunmaktadır. Bu yerlerden İlimizde bulunan, Anadolu dışında yer alan ve Dünya Kültür Mirasının en önemli sitlerinden biri olan Atina Akropolis’ inden daha çok ve büyük yapılara sahip olan Laodikya Antik Kenti, üç kriteri karşılamış olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları
ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ nün 20.05.2013 tarih ve 98106 sayılı yazılarıyla, 15 Nisan 2013 tarihinde kültürel miras olarak UNESCO Somut Kültürel Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne alınmıştır.          
                         





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/