1 Mayıs 2013 Çarşamba

DENİZLİ MAĞARALARI (Denizlide 23 adet mağara olduğunu biliyormusunuz)






DENİZLİ MAĞARALARI
1-Acıpayam Dodurgalar Keloğlan Mağarası:   Gelişmiş batı ülkeleri ve A.B.D de 18. yüzyılın ortalarından beri değerlendirilen mağaralar yurdumuzda da 1970 lerden sonra başta turizm olmak üzere çeşitli ekonomik amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır.
Dodurgalar Keloğlan İni Mağarası Denizli ye 60 km mesafedeki Acıpayam İlçesinin 18 km doğusundaki Dodurgalar Kasabasının 3 km batısındaki Mallı Dağın Doğu yamacında yer alır. Batı Anadolu ve Ege Bölgelerini Akdenize bağlayan Denizli-Antalya Karayolu bu mağaranın hemen yakınından geçmektedir. Toplam uzunluğu 145 m olup, yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın içindeki bol miktardaki sarkıt, dikit, sütün, makarna sarkıtı ve örtü damlataşları bu mağarayı adeta damlataş ormanına döndürmüştür. Bu nedenle Turizm amaçlı kullanıma çok uygun bir yerdir. 2003 yılında turizme kazandırılmış olup sosyal imkanlar mevcuttur.


  
2-Acıpayam Aslanini Mağarası: Acıpayam ilçesi Dodurgalar kasabasına 2 km mesafa de Karadağ mevkiindedir. Mağaranın girişi sarp ve kayalık olup 65 cm. çapında delikten içeri girilmektedir. Mağaranın içinde sarkıtlar dikitler traverten görünümlüdür.

3-Acıpayam Alacain Mağarası : Acıpayam ilçesi Alacain Örenyeri, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiştir.

4-Honaz Aşağı Dağdere Mağarası:AŞAĞIDAĞDERE MAĞARASI TURİZME AÇILMAYI BEKLİYOR!Honaz Aşağı Dağdere Mağarası: 1.2 milyon yaşındaki “Denizli İnsanı”nın Fosilinin bulunduğu mermer ocağı MAĞARAYA 50 m. Honaz Aşağı Dağdere Köyüne (Dereköy) 200 m. mesafede yer almaktadır.
Henüz bilimsel ve Arkeolojik Kazı yapılmayan Mağarada az sayıda yarasaya (myotis myotis) rastlanmıştır. Aşağıdağdere Köyü yakınında yeralan mağaraya Denizli-Isparta karayolu üzerinden; geçilerek varılmaktadır.
Spitzenberger burada 3 adet mağara bulunduğunu belirtmekte; isimlerini bildirmemektedir. Mağaraların bir tanesinden sülfür kokulu sıcaksu aktmakta ve içerisinde 3 cins Rhinopulus ve Myotis Oxygnatus bulunmaktadır.
mağaradan eski dönemlerde bol miktarda Pamukkaledeki benzeri sıcak su çıktığı bilinmektedir. Mağaranın geliştiği kireçtaşları oldukça ayrışmıştır. Mağara Araştırma Kulübü tarafından incelenmesi beklenen mağara Kültür ve Turizm Bakanlığı Aydın KVKK nun kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit alanı listesinde yer almaktadır.
2002 yılında Denizli’de mağaranın bitişiğindeki mermer ocağında bir işçi tarafından bulunan çöpe atılmak üzereyken kafatası parçasını şefine götürmesi ile başlayan Denizli İnsanı’nın hikayesi her geçen gün büyük yankı uyandırıyor.
1.2 milyon yaşındaki “Denizli İnsanı”nın Anadolu’da bulunan en eski insan fosili olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. https://youtu.be/QzlGTttWlSU






 
5-Honaz Kaklık Mağarası: Denizli Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km. mesafede Honaz ilçesi Kaklık Kasabasındadır. Mağaralar insanların ilk doğal barınaklarına oluştururlar. Bu nedenle uzun yıllardan beri araştırmacıların dikkatlerini üzerlerine çekmiş ve ayrıntılı araştırmalara konu olmuştur. Ancak bu özelliklerinin yanında mağaralar içlerinde sakladıkları gizli güzelliklerin keşif ve seyrinin insanlara verdiği mutluluk, mağaracılığın son yıllarda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bunun yanında bir spor dalı olarakda karşımıza çıkmaktadır. Kaklık Mağarası damlataşı, sarkıtları ve dikitleriyle süslü olup, Pamukkalede bulunan travertenlere benzer ,traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz güzellikte olup, Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale olarak adlandırılmaktadır. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Ayrıca mağaranın yakınında ziyaretçilerin istifadesine sunulmak üzere yapılan yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler mayıs 2002 tarihinden itibaren turizmin hizmetine sunulmuştur.
6-Tavas Hacıemin Obruğu:  Türü: Dikey Mağara Rakım: m Derinlik:-41.8 m Uzunluk: m Tavas karayolu üzerinden; Çağırgan Beldesi'ne ulaşılmaktadır. Açık tarifi verilmeyen mağaranın Çağırgan Beldesi'ne yakın olduğu tahmin edilmektedir. Neojen yaşlı kireçtaşları içerisinde gelişmiştir. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından incelenmiştir.
7-Tavas Kır Mağarası: Tavas İlçesi'nin Çağırgan Beldesi'nde yer almaktadır. Düden; bir fay çatlağını takiben gelişmiştir. Aktif olan düdende -53.7 m'de bir sifon bulunmaktadır. Mart 2002 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından incelenmiştir. Türü: Dikey Mağara Rakım: m Derinlik: -53.7 mUzunluk:131 m
8-Çal Çakırlar Mağarası: 9.10.2006 tarihinde Aydın KTVK Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Çal İlçesi, Çakırlar Köyü, bodrum Mevkii’nde bulunur.  Doğal Mağara traverten ocağında rastlanmıştır. Traverten alımları sırasında mağaranın içinde ve dış bölgesinde derin çatlaklar meydana gelmiştir. Bu çatlaklar hem dışında, hem içinden izlenebilmektedir. Mağara birbirine bağlı iki galeriden oluşmaktadır. Yaprak şeklinde, damla şeklinde, sarkıt dikitler meydana gelmiştir.
Traverten alımı sırasında toprak ve traverten parçaları düştüğünden taban kısmında su olup olmadığı belli değildir.  Fakat sarkıt ve dikitlerde su damlaları vardır. Mağaranın girişi traverten kitlesi ile kapanmıştır. Giriş ancak sürünerek olabilmektedir.



9-Çal Kocain Mağarası: Türü:Yatay Mağara Rakım:2200 m Derinlik:m Uzunluk:98.3 m Kocain Mağarası, Çal,Kabalar Köyünün kuş uçumu 3 km batısında yer almaktadır. Doğal bir mağara çevresinde şekillenen kutsal alan önceki süreçte bir maden ocağı olarak kullanılmıştır.Çevresel Özellikler:Kocain mağaraları, yaklaşık 800 metre rakıma sahip düz bir plato alanine derin bir vadi olarak kazımış, yore halkı tarafından Saz Deresi olarak adlandırılan mevsimlik bir akarsuyun oluşturduğu keskin bir yamaç üzerinde yer alır. Vadinin tabanı yaklaşık olarak 400 metre rakımına sahiptir. Mağaralar vadi ile üst kesimdeki plato alanı arasında yaklaşık olarak 750 metre rakımına yerleşmiştir. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu mevsimlik akarsu yaklaşık olarak 5 kilometre kadar sonar, Büyük Menderes Vadisine bağlanır. Mağaraların bulunduğu alan ve çevresi yoğun bir bitki örtüsünden yoksundur. Plato kesimi ise yine maki olarak tanımlanabilecek bir bitki örtüsüne sahiptir. Ancak aynı kesimde bulunan bir kaç eski meşe ağacı, bu alanın muhtemelen mağaranın kullanıldığı dönemlerde yoğun bir meşe ormanı ile kaplı olduğunu düşündürmektedir. Günümüzde bitki örtüsü tahrip olmuş bu alanlarda bağcılık yapılmakta ve kekik tarlaları yer almaktadır.
10-Çal Belevi   Merdivenlikuyu Mağarası: Rakım:1285 m Derinlik:-18 m               Uzunluk:36 m Çal ilçesi Belevi köyü Büyük Malda mevkiindedir.
11-Çamali Kapuz Mağarası: Çameli ilçesi, Gürsu köyü, Karagöz yaylası-Karkın dağındadır. İkiye ayrılmış dik uçurum arasından geçilen mağara görülmeye değer yerlerdendir.
12-Pamukkale Plutonion Mağarası: Strabon; bu bölgeyi ziyareti esnasında; mağaranın içinde yoğun bir zehirli buhar olduğunu; ağzının bir parmaklıkla kapatıldığını; bu parmaklığı geçen hayvanların ise derhal öldüğünden bahsetmektedir [Strabon 2005:162-163]. Apollon Tapınağı'nın altında bulunan bu kutsal mağara; İtalyan Kazı Ekibi tarafından 1964 yılı kazıları sırasında açığa çıkarılmış ve giriş ağzı tekrar bir demir parmaklıkla kapatılmıştır
13- Pamukkale Beyinli Mağarası : Pamukkale İlçesi'nin Kurtluca (Köyü) Mahallesi mevkiinde yer alır. 350 uzunluğundaki kör bir vadinin sonunda bulunan mağaranın girişi; vadi tabanından 34 m yüksektedir. Mağara ağzına ulaşabilmek için zaman zaman serbest tırmanma teknikleri kullanmak gerekmektedir. Mağara içerisinde 4 adet havuz vardır ve mağaradan eski dönemlerde sıcak su çıktığı anlaşılmıştır. Mağaranın geliştiği kireçtaşları oldukça ayrışmıştır. Denizli Valiliği'nin isteği üzerine 2000 yılında; Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından incelenmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir KTVKK nun 2.10.2002; 10947 sayılı kararı ile Beyinli Mağarası I. Derece Arkeolojik Sit  alanları listesinde yer almaktadır.



14-Çivril Akdağ Teresuyu Mağarası: Çivril İlçesi Akdağın 1600-1700 metre seviyelerindedir. Takriben uzunluğu 15x10 metre boyunda, damla damla su akmaktadır. Sarkıt ve dikitler mevcuttur.
15-Çivril Homa Akkale Mağarası: Çivril ilçesi Homa kasabası Akkale mevkiindedir. Mağara 40 metre uzunluğundadır. Su damlacıkları oluşmaktadır.

16-Babadağ İncirpınar Mağarası: Babadağ ilçesi İncirpınar köyü Köprü mevkiindedir.
17-Güney Karabeyini Mağarası: Güney ilçesi sınırları içinde Büyük Menderes nehri kenarındadır.
18-Tavas Kozlar Köyçukuru Mağarası: Tavas ilçesi Kozlar köyü civarındadır.
19-Tavas Pınarlar Öğle Kayası Mağarası: Tavas ilçesi Pınarlar kasabası civarındadır. Mağaranın iç genişliği 15 metre kadardır. Derinliği bilinmemektedir.
20-Tavas kızılcabölük Çakıroluk Mağarası: Tavas ilçesi Kızılcabölük Kasabası civarındadır.
21-Kale Eski Kale Mağaraları: Kale ilçesi Eski Kale mevkiindedir. Eskiden yerleşim birimi olarak kullanılmış çok sayıda mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların antik dönemlerde yapıldığı ve yerleşim birimi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu mağaraların içinde yerleşim yeri olan Eski Kalenin tüm altını dolaşan mağaraların bulunduğu söylenmektedir.
22-Serinhisar Mağarası: Serinhisar İlçesi  Sarpdere mevkii, gavuralanı tepesinin güney yamaçlarında yer alan mağarada Pamukkale'deki travertenler ile Keloğlan Mağarası'ndaki sarkıtların benzerleri bulunmaktadır. Serinhisar mağarası  mesozoyik yaşlı kireç taşları içerisinde oluşmuştur. İlçeye 2 km mesafedeki Mağaranın uzunluğu 42 m en derin yeri 38 m dir  aydın kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu’nun 17.06.2011 tarih ve 3838 sayılı kararı ile Doğal Sit ilan edilmiştir.

23-BAKLAN ZIRTLANTAŞI MAĞARASI: 
EKO TURIZM AÇISINDAN ZENGİN MAĞARA TURİZMİ POTANSİYELİ OLAN DENIZLI’NİN 23. MAĞARASI “BAKLAN ZIRTLANTAŞI MAĞARASI” OLDUĞUNU BİLİYORMUSUNUZ!.
Baklan ilçe merkezine 1.5 kilometre mesafedeki Keklik Tepesi'ndeki Mağara yöre halkı tarafından 'Kekliktaşı Mağarası' adıyla bilinmektedir. Mağaranın asırlar önce insanlar tarafından kullanılma olasılığı yüksek olup yaklaşık 90 metre uzunluğundadır.
İl Müdürü Mehmet KORKMAZ’ın takibi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 24.10.2016 tarih ve 4938 sayılı yazısıyla Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı özelliği taşıması nedeniyle ‘Zırtlantaşı Mağarası Arkeolojik Yerleşimi’ olarak Aydın KVKBK nun 13.01.2017 tarih ve 5984 sayılı kararı ile 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Denizli ili, Baklan ilçesi, Merkez Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve giriş ağzı koordinatları (Y:730072, X:4206124; ED50 UTM 6°) olan Zırtlantaşı Mağarası’nın “Tabiat Varlığı- C Grubu Mağara” olduğuna “Mağara Koruma Alanı” olarak belirlenmesine ilişkin Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca alınan 20.11.2020 tarihli ve 653 sayılı karar, 05.02.2021 tarihli ve 241386 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile onaylanarak
1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109 uncu maddesi 1 inci fıkrası (b) bendi uyarınca mağara tabiat varlığı olarak 20.02.2021 tarih ve 31401 sayılı Resmi Gazete ile tescillenmiştir.
Turizm çeşitliliği açısından ülkemizdeki mağaralar, önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Türkiye’de 20.000’den fazla mağaranın bulunabileceği öngörülmektedir. Denizli deki mağara sayısı Zırtlantaşı Mağarası ile 23 e yükselmiş olup bunlardan Kaklık ve Keloğlan Mağaraları turizme hizmet vermektedir. Doğal mağara özellikleri taşıyan sağlık ve eko turizm açısından önemli, mağara içerisinde ve yakın çevresinde rekreasyonel faaliyetler ile tarım, turizm faaliyetleri yapılabilecek kontrollü kullanıma uygun nitelikli mağaralardan olan ZIRTLANTAŞI MAĞARASI Baklan turizminin gelişmesine ivme kazandırmıştır.

1 yorum:

Denizli Müzeler Günü Video