10 Mayıs 2013 Cuma

MEMET KORKMAZ 37 YIL ÖNCE YOLA ÇIKAN TURİZM HİZMET KERVANINI DEGERLENDİRDİ..

37 YIL ÖNCE YOLA ÇIKAN TURİZM HİZMET KERVANI..


15-22 Nisan Turizm Haftası..


Ülkemiz turizmini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacı ile 37 yıl önce 1976 yılında Ankara’dan Anadolu’ya yola çıkan turizm hizmet kervanı sayesinde önemli çalışmalara imza atılmış ve bugüne gelinmiştir. Bugün turizmde geldiğimiz noktanın karşılaştırmasını yapacak olursak; 37 yıl önce 50 bin olan Türkiye yatak kapasitesinin 1 milyona ulaştığını, 180 milyon 456 bin dolar olan turizm gelirimizin 29.milyar 351.bin 446 dolar olduğunu, 2 milyon olan turist sayımızın 32 milyona ulaştığını memnuniyetle görüyoruz. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere TÜRK TURİZMİ büyük bir gelişme göstermiştir.

Ülkemiz turizmindeki bu gelişmeye paralel olarak Denizli turizmi de gelişme göstererek, Tekstil, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerindeki hamlelerin yanında son yıllarda özellikle doğa harikası Pamukkale ve diğer kültür-turizm değerleri ve 12’ ye yakın turizm çeşitliliği sayesinde turizm sektöründe Ülkemizin önde gelen destinasyon İlleri arasına girerek bir turizm kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Denizli’nin; tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimizin turizm hareketleriyle iç ve dış turizm piyasasına sunulması ve turizm sezonunun 12 aya yayılıp bir “Turizm Kenti” haline getirilmesi için Valiliğimiz önderliğinde turizmi çeşitlendirme çalışmaları devam etmektedir.

TERMAL TURİZM

Denizli’de, termal marka kent, kür parkı ve kür merkez oluşturmak amacı ile 2008 yılında Akköy-Gölemezli, Sarayköy ve Buldan-Tripolis Termal Turizm Merkezleri birleştirilerek “Denizli Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmiş, ancak bu güne kadar planlama çalışmaları bitirilememiştir.

Sayın Valimizin kararlılığı neticesinde buradaki planlama çalışmaları tamamlanmış, turizm yatırımcılarına tahsis aşamasına gelinmiştir.

Bu bölgenin bilindiği üzere 5. Bölge teşviklerinden yararlanması turizm yatırımcıları için ayrı bir avantaj konumundadır.

İlimizin turizm vizyonunun içinde yer alan jeotermale dayalı Termal Sağlık Turizmi, İlimizdeki tek gecelik konaklama sorununun çözümü için can simidi olarak görülmekte ve bu konudaki çalımalar hızla devam etmektedir.

KARAHAYIT KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Karahayıt Kasabası’ nda başlayan “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında Karahayıt’ ın “Pamukkale Termal Sağlık Kenti” adıyla yeni bir konseptte destinasyon olması için yeni yapılanma, dönüşüm ve çevre düzenleme çalışmaları ile tanıtım ve pazarlama çalışmaları hızla devam etmektedir.

Ayrıca Sayın Valimizin ve Denizli Milletvekillerimizin Pamukkale ve Karahayıt’ ın da 5. Bölge teşviklerinden yararlanmaları için uğraş ve çabaları mevcut olup bu bağlamda “Karahayıt’ ın Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmesi yönünde Müdürlüğümüzce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ ndan talepte bulunulmuştur. Karahayıt’ın bu teşvikten yararlanması bu bölgedeki yatırımlara ayrı bir güç ve hız getirecektir.

Karahayıt’ ta kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasının ardından beldenin çehresi değişecektir. Hastane, klinik, kür merkezleri, otelleri, eğlence merkezleri, spor ve yeşil alanlarıyla insanların gezerek tedavisini yaptırabileceği, tedavisini yaptırırken keyifle zaman geçirebileceği sosyal bir alan oluşturulacak ve böylece turistler hem kültür turizmi için hem de termal-sağlık turizmi için İlimize geleceklerdir. Dolayısıyla Pamukkale günü birlik turizmden kurtularak başta Avrupa olmak üzere dünyanın her tarafından gelen turistleri ağırlayacaktır

TURİZM YATIRIMLARININ TERCİH EDİLEN ŞEHRİ…

Son yıllarda İlimize turizm yatırımcıların ilgisi artmış olup, İlimizde devam eden 19 adet turizm yatırımı bulunmaktadır. Bunlardan 11 adedi termal turizmine yönelik yatırımlardır. Bu 19 adet turizm yatırımları dışında da fizibilitesi devam eden çok sayıda turizm yatırımları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Denizli turizm yatırımlarında tercih edilen İller arasında yerini almış durumdadır.

BOZDAĞ KAYAK MERKEZİ PROJESİ

Denizli’ de uzun yıllardır gerçekleştirilemeyen kayak merkezi projesinin hayata geçirilmesi için, Sayın Valimizin önderliğinde çalışmalara hız verilmiş ve bu çalışmaların sonucunda Ocak 2013 tarihinde “Denizli Tavas Bozdağ Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmiştir.

Bölgedeki planlama çalışmaları hızla devam etmekte olup, kayak merkezinin 2014 kayak sezonuna yetiştirilmesi planlanmaktadır.

İL MÜZESİ PROJESİ

İlimizin en önemli sorunlarından olan İl Müzesi eksikliği konusunda 40 yıldır yapılan çalışmaların sonuna gelinmiştir.

Sayın Valimizin önderliğinde İl Müzesi yapımı çalışmalarına hız verilmiş, bu bağlamda 20 Eylül 2012 tarihinde önceki Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY’ ın İlimize teşrifleriyle gerçekleştirilen törende, Bakanlığımız ve Zorlu Holding A.Ş. arasında, 10.000 m2’ lik alanda yapılması planlanan “Denizli (Zorlu) Arkeoloji Müzesi” ile ilgili protokol imzalanmış olup, çalışmalar hızla devam etmektedir.

KAZI ÇALIŞMALARI PROJESİ

İlimizin bine yakın tescilli kültür ve tabiat varlığı mevcuttur. İlimizde bulunan 19 adet antik kentte kazı çalışmaları yapılarak buraların gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması büyük önem arz etmektedir.

Bilindiği gibi İlimizde; Hierapolis (Pamukkale), Laodikya, Tripolis, Beycesultan, Tabae, gibi antik kentlerde ve İlbadı Mezarlığında kazı çalışmaları yapılmaktadır.

Sayın Valimizin maddi ve manevi destekleriyle İlimizde kazı yapılan alanların sayısı arttırılmış, ayrıca bu kazıların devamlılığı sağlanmıştır. İlimizde, ülkemizde örnek olacak şekilde 12 aya yayılan uzun süreli kazı çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’ NDE DENİZLİ

Bilindiği üzere UNESCO 1988 yılında hem kültürel, hem doğal miras olarak dünyada eşi benzeri olamayan Pamukkale Örenyeri’ ni “Dünya Miras Listesi” ne almıştır. Bunun yanında 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne Akhan Kervansarayı da alınmıştır.

2003 yılında ise “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında İlimizden Hayri DEV, “2008 yılı Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak listeye alınmıştır.

Ayrıca, Laodikya Antik Kenti’ nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne alınması ve İlimiz, Çal İlçesi, Aşağıseyit Köyü’ nde 8 asırdır devam eden geleneksel bir yarışma olan “Sudan Koyun Geçirme Festivali” nin “Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi” ne alınması için Sayın Valimizin talimatları ile Bakanlığımıza ocak 2013 tarihinde intikal ettirilmiştir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ ndeki değerlerimiz gün geçtikçe artmaya devam etmekte ve bu sayının daha da arttırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

TANITIM ÇALIŞMALARI

Bölgemizin en önemli turizm faaliyeti olarak öne çıkan ve Valiliğimizce Termal Turizm Geliştirme ve Tanıtma çalışmaları kapsamında, Sayın Valimizin önderliğinde ve bizzat katılımlarıyla ulusal ve uluslararası turizm fuarlarında sektörle işbirliği halinde İlimizin tanıtımı ve pazarlaması yapılmaktadır.

Sayın Valimizin başkanlığında bu fuarlarda medya mensupları ve tur operatörleriyle bizzat toplantılar gerçekleştirilerek İlimiz turizmi adına önemli gelişmeler kaydedilmektedir.

Ayrıca, Bakanlığımızca 2013 yılında 52 ülkede 7 büyük, 102 kamu-özel sektör işbirliğiyle 25 yurtdışı temsilciliğimiz aracılığıyla toplam 134 turizm ihtisas fuarına katılım sağlanarak Türkiye’ nin tanıtımının yanında İlimizin de tanıtımı yapılmaktadır.

Ülkemize yönelik talebi artırmak ve ülkemizin pozitif imajını güçlendirmek amacıyla yurt dışındaki gazeteciler, kamuoyu önderleri, turizm sektörü temsilcileri ülkemize davet edilmekte ve layıkıyla ağırlanarak olumlu izlenimlerle kendi ülkelerine dönmeleri sağlanmaktadır. Bu ağırlamalar sonucunda da dünyadaki yabancı basında ülkemizle ilgili çok sayıda makale ve haber yayımlanmaktadır.

Ayrıca Bakanlığımız dünya çapında seyredilen filmlerin de belirli bölümlerinin ya da tamamının ülkemizde çekilmesi amacıyla ünlü yönetmen ve film oyuncularını da ülkemize davet etmekte ve çekimlerinde kolaylıklar sağlamaktadır.

Bu kapsamda 2012 yılı içerisinde 131 farklı kurum ve kuruluştan yaklaşık 1.200 kişi ilimiz turizm potansiyeli ile ilgili çalışmalar yaparak, çektikleri film ve dizilerde ilimizi kullanarak kendi ülkelerinde ilimizin gönüllü tanıtım elçileri olmuşlardır.

TURİZM VERİLERİ
Dünya turist sayısının 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyar kişiye, turizm gelirinin ise 925 milyar dolara ulaştığı görülmektedir.

Ülkemiz Dünyadaki kriz ortamına rağmen turizmdeki büyüme hızını istikrarla sürdürmektedir.

Gelen turist sayısında; 2002 yılında 17. sırada yer alan ülkemiz, 2011 yılı itibariyle Dünya Turizm Örgütü’ nün verilerine göre 6. sırada yer almaktadır.

2002 yılından günümüze 4 - 5 yıldızlı otel sayımız ortalama yüzde 132 artarken, ülkemiz mavi bayraklı plaj sıralamasında ise dünyanın 4. ülkesi konumuna yerleşmiştir.

1976 yılında İlimizin yatak kapasitesi 600 iken, 2012 yılı itibariyle yatak kapasitemiz 18.308 olmuştur.

2012 yılında Denizli’ ye gelen turist sayısı 2.375.160 kişi, Pamukkale’ ye gelen turist sayısı ise 1.612.723 kişi olmuştur.

Yılın 12 ayı turist çekebilen İlimiz, ülkemizin en çok ziyaret edilen yerler sıralamasında İstanbul, Antalya ve Muğla’ nın yanı sıra ilk sıralarda yer almaktadır.

Turizmin gelişmesi için yapılan çalışmalar rakamlarda da görüleceği üzere olumlu sonuçlar vermiştir.

TURİZM VİZYONU

Uygarlıkların uğrak yeri ve bir kültür mozaiği olan ülkemiz sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle dünyada farklı ve haklı bir yere sahiptir. Ülkemizin bu özelliklerini, tüm dünyaya gerektiği gibi tanıtarak Türkiye’ yi dünya çapında bir marka haline getirmek üzere büyük bir duyarlılıkla çalışmalarını sürdürmekte olan Bakanlığımızın Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı Türkiye Turizm Stratejisi’ nde; ‘türk turizmi çeşitlendirerek ülke geneli ve 12 aya yaymak, öncü sektör konumuna ulaştırmak, dünya turist sayısı ve gelirde ilk 5’ e girmek, uluslararası marka haline gelmesi’ hedeflenmektedir.

Ülkemizin önde gelen destinasyonları içerisinde yer alan İlimizin ise turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için;

- Zengin kültürel ve doğal varlıklarına sahip çıkıldığı, korunduğu,

- Turistler için bir çekim noktası haline getirildiği,

- Ülkemize gelen her beş turistten en az birinin ziyaret ettiği,

- Bir geceyle sınırlı olan konaklamanın en az bir haftaya ulaştığı,

- Yılın 12 ayı turizmden pay alabilen ve dünya çapında tanınan,

- Termal su ve sağlık şehri olarak adından bahsettiren,

- Turizmde markalaşan

Bir “Turizm Kenti” haline getirilmesi için çalışmalar hızla devam etmektedir.

Turizmciler için çok çalışmak ve mücadeleci olmak bir yaşam biçimi olmalıdır. Sektör kalitede rekabet etmelidir. Ama ortak amaçlarımız için birlikte mücadele vermeliyiz. Sorunları, mutlulukları, zorlukları paylaşmalıyız. Bütün bunlar bizleri gönül bağıyla birbirimize bağlamalı. Bu dayanışma ile aşamayacağımız hiçbir zorluk kalmayacaktır.

37.Turizm Haftası münasabetiyle Denizli turizmine katkılarından dolayı başta Valimiz , Milletvekillerimize, Belediye Başkanımız, Rektörümüze bölgemiz turizm sektörü sivil toplum kuruluşu DENTUROD Başkanı Şeref KARAKAN ve Dernek üyelerine, turizm haftası kutlamalarında emeği geçenlere şükranlarımı sunar, 2013 yılının ülkemiz ve ilimiz turizmi için hayırlı geçmesini diler, saygılar sunarım.



Mehmet KORKMAZ
Denizli Kültür ve Turizm Müdürü
14 Nisan 2013 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Denizli Müzeler Günü Video