6 Nisan 2021 Salı

OSMANLI YADİGARI ÇAL HANÇALAR KÖPRÜSÜ


Osmanlı kervanlarını taşıyan tarihi köprü dimdik ayakta Osmanlı zamanından kalan Hançalar Köprüsü yıllara meydan okuyor

Denizli'nin Çal ilçesinde bulunan, yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak 1886 yılında restore edilen Hançalar Köprüsü yıllara meydana okuyor. Kayı Pazarı güzergahında bulunan köprünün, kervanların geçişini kolaylaştırmak için yapıldığı tahmin ediliyor.

 Büyük Menderes Nehri üzerinde yer alan bu köprü, Roma döneminde Roma yolları güzergahına yapılan köprülerden biriydi. Kesme taş malzemeden inşa edilmiş olan köprünün uzunluğu 65, genişliği ise 4,20 metre. Yuvarlak kemerli üç gözü bulunuyor ve ayaklarının genişlikleri 3,30 metre. Orta kemerin açıklığı 8 metre, yüksekliği 4,10 metre. Yan kemerlerin genişlikleri ise 6,75 metre, yükseklikleri de 3,30 metre. Köprü ayaklarının güney cephelerine üçgen formlu selyaranlar yapılmış.



Osmanlı kervanlarının büyük menderesi aşmasını sağlayan tarihi Hançalar Köprüsü
Klasik Osmanlı köprü mimarisi özelliklerini yansıtan Hançalar Köprüsü, ayaklarındaki kitabelere göre Hicri 1302 (Miladi 1884-1885) ve Miladi 1934 yıllarında onarılmış. Köprünün onarımlarında moloz taş kullanılmıştır. Köprü günümüzde de kullanılmaktadır. Köprü, Osmanlılar döneminde Çal yakınlarında kurulan Kayı Pazarına giden yol güzergahında bulunmasından ve ticari amaçlı kervanların geçiş yapmasından dolayı tarih içinde büyük önem taşımış. Hançalar Köprüsü'nün üç kemerinde orta kemer yan kemerlerden yüksek ve geniş tutulmuş. Bu haliyle Roma dönemi köprülerinin özelliğini taşıyor.


Su kenarlarına yapılan oturma grupları ile vatandaşlar oturma ve dinlenme imkanına sahip olmuş oldu. Tarihe tanıklık eden köprüyü görmek ve fotoğraf çektirmek için yerli ve yabancı tursitlerin ilgisi bu noktada her geçen gün artıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/