16 Ağustos 2014 Cumartesi

TAVAS KIZILCABÖLÜK HERAKLEİA HİERON’U .



  

TAVAS KIZILCABÖLÜK HERAKLEİA HİERON’U:

Herakleia Salbace Antik Kentinin yaklaşık 4 km. doğusunda, bugünkü Tavas İlçesi, Kızılcabölük Mahallesi’nin 1 km. kuzeydoğusunda, Ören Sırtı ve Kocapınar Mevkiinde bulunan anıtsal yapıdır. Çevresinde antik yerleşim izleri bulunur. 
Antik coğrafyada belirtilen Karia ve Phrygia bölgelerini ayıran Salbacos (Babadağ) dağının güneye bakan eteğinde, ovaya doğru dik inen tepeler üzerinde bulunmaktadır. Yüzeyde Hieron’a ait arşitrav parçaları, friz parçaları, dikdörtgen prizma şeklinde, üzerleri mitolojik kabartmalarla işlenmiş büyük blok parçalar yer alır. Mitolojik Tasvirlerin Sergilendiği Kabartmalarda Artemis, Apollon, Heracles, Pan, Dionysos, Menad vb.. gibi tanrı ve tanrıçaların mitolojik betimlemelerini anlatmaktadır. Üçgen alınlıklarda 12 burcu temsil eden simgeler yer almaktadır.
Milattan sonra 1.yy Roma dönemine ait olan tapınağın doğu, batı ve güney kesimlerinde yer yer bazı yapılara ait temel izleri ile tuğla, çanak ve çömlek parçalarına rastlamak mümkündür.
Hierondaki kalıntılar Aphrodisias’lı ustalar tarafından yapılmıştır. Yörenin ileri gelen yöneticisine ait bir anıt mezardır. Hieron'un yer aldığı Höyüğün eteklerinde neolitik döneme ait el aletleri bugün Pamukkale Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
 Herakleia Hieron Tapınağı'nın yüzeyindeki kabartmaların tamamen Herakles ve diğer tanrılarla ilgili mitolojik sahnelerden meydana gelmesi, tapınağın Herakleia Salbake Antik Kenti'nin kurucusu Herakles'e ithafen yapıldığı ihtimalini bir hayli kuvvetlendirmektedir.

Antik Dönem'in fiziki ve ruhsal güç tanrısı olan Herakles'e adanmasından dolayı, tıpkı Herakleia Salbace Antik Kenti'nde olduğu gibi bu tapınağa da 'Herakleia' adı eklenmiş, bu isim yüzlerce yıl bölge halkı tarafından bu şekilde kullanılmıştır.
Bu alanda daha önce İl Kültür Turizm Müdürlüğü Müze Uzmanlarınca  1995-1996 yıllarında kazı ve temizlik çalışması yapılarak etrafı tel çit ile çevrilmiş ve güvenlik görevlisi görevlendirilerek, güvenlik tedbirleri alınmıştır.

Bu anıt mezarın tarihi ve anıtsal değeri dikkate alınarak restorasyonlarının yapılarak turizme kazandırılması amacıyla Valiliğimizce yapılan planlama çerçevesinde ve Aydın KVKBK’nun kararı doğrultusunda,Tavas Belediyesi işbirliği ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü Müze uzmanlarınca burada 13.08.2014 tarihinde kazı ve temizlik çalışmaları başlatılmıştır.  Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra, PAÜ Arkeoloji Bölümü Başkanlığı işbirliği ile rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanıp koruma bölge kurulunun uygun görüşü alınarak restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/