17 Mayıs 2019 Cuma

38.Cİ MÜZELER GÜNÜNDE HALA DENİZLİLERİN MÜZE HAYALİ DEVAM EDİYOR.

38.ci ” 18 Mayıs Müzeler Gününde”, geçmişle gelecek arasındaki bağ müzelerimiz !.
Geçmişle geleceği birbirine bağlayan uygarlığın belge ve kanıtı olan müzeler, kültürel mirasın sergilendiği ve geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olan ışık tutan önemli ve eşsiz mekanlardır.
Ayrıca müzeler, sadece kültür varlıklarının değil sanat ve zeka ürünlerinin de ortaya konduğu, bir ulusun kimliği olmanın yanında uygarlıkların düşüncelerin, inançların, davranışların, yaşam tarzlarının da ortaya çıkarıldığı ve bu mirasın geleceğe taşınmasında önemli rol üstlenmişlerdir.
Geleceğimizi görebilmemiz için geçmişimizi bilmemiz ve geçmişimizi öğrenebilmemiz için de müzelerimizi ziyaret etmemiz gerekir. Ülkemiz, dünyada eşine ender düzeyde rastlanılan zengin bir kültür hazinesine sahiptir. Binlerce yıllık uygarlıkları sinesinde yaşatarak, birbirinden değerli eserlerine sahip olan ülkemizde müzelerimiz adeta birer bilim ve eğitim merkezleridir.
Tarihin en erken dönemlerinden bugüne kadar Anadolu’da yeşermiş çok sayıdaki uygarlığın eşsiz ayak izlerine rastlayabileceğimiz müzelerimiz dünyadaki diğer tüm müzeleri kıskandıracak bir zenginliğe sahiptir.
Tarihi eserlerimizi bir rant kapısı olarak algılayıp onlardan maddi bir çıkar gözetenlere karşı halkımızın duyarlı olması büyük önem arz etmektedir. 
DENİZLİLERİN 50 YILLIK MÜZE HAYALİ DEVAM EDİYOR.
Denizli antik dönemlerden bu yana önemli yerleşim birimlerinin bulunduğu, değişik kültürlerin iç içe olduğu antik yolların kesişme noktası üzerindedir. Dolayısıyla pek çok eski yerleşim kalıntılarına rastlanmaktadır. Antik yerleşim yerleri başta Hierapolis olmak üzere, Laodikya, Tripolis ve Colossae Antik Kentleri çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Pamukkale’ de aslı hamam olan tarihi binada eserler sergilenmektedir. Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde yer alan eserler çoğunlukla 1957 yılından beri devam eden Hierapolis kazısından çıkan eserlerdir. Ancak, gerek Hierapolis (Pamukkale), Laodikeia, Tripolis, Tabae, Beycesultan ve diğer kazılar sonucunda çıkarılan eserler teşhir edilememekte veya teşhirde yetersiz kalınmaktadır.
Depolarda teşhir edilemeyen 30.000 adet sikke, 8.500 adet arkeolojik eser ve 500 adet etnoğrafik eser olmak üzere toplam 39.000 adet den fazla eser mevcut olup her geçen gün bu sayı artmaktadır.
İlimizde, 19 adet antik kent, 17 adet örenyeri, 45 adet höyük, 23 adet arkeolojik sit-koruma alanı,27 adet anıt ağaç, 18 doğal sit,155 adet nekropol-mezarlık siti, 29 adet tümülüs kaya mezarı, 650 adet sivil mimarlık yapıları ile diğer kültür varlıkları ile toplam 1000’e yakın tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunmaktadır.
İlimizde 4 Şubat 1989 yılında açılan, kent merkezinde 1143 adet etnografik eserin bulunduğu Atatürk ve Etnografya Müzesi; Pamukkale Örenyerinde 5824 adet arkeolojik eserin ve 20.613 sikkenin bulunduğu Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.






Ancak ilimizin çağdaş anlamda toplantı ve sanatsal faaliyetlerin yapılabildiği, önemli kazı ve arkeolojik eserlerin sergilenebildiği Kazı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi ve arşivi yapılabilmesi için bir İl Müzesine ihtiyacı vardır. 50 yıldır bir türlü bitmeyen Denizli İL MÜZESİ projesi çalışmalarının bir an önce bitirilip Denizli Müzesine kavuşturulmalıdır. Bu Müze ihtiyacın karşılanmasıyla il merkezine gelen turist sayısının artması ve müzelerin tarihin arşivi, tarihin laboratuarı ve kütüphanesi olması anlayışında ilimizin de en büyük payı alması da gerçekleşmiş olacaktır.
38. Müzeler Günü vesilesiyle İl Müzesi’nin Denizli’mize acilen kazandırılması dileklerimle, 18 Mayıs Müzeler Günü”nü kutluyor, eserlerin gün yüzüne çıkarılmasında ve tarihe ayna tutulmasında, başta Üniversitelerimizin değerli hocaları ve arkeologlar olmak üzere eserlerin korunmasında fedakarca çalışan tüm müze çalışanlarına teşekkür ediyorum.
Mehmet KORKMAZ Önceki İl Kültür ve Turizm Müdürü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/

https://denizli-turizmi.blogspot.com/2014/07/